82km i bergen

Det är väl dags att berätta lite hur ett lopp på 82km kan upplevas. Så nu kommer den lille rappporten från Transgrancanaria Advanced.

02.45 ringde klockan och en färdig baguette med ost och smör väntade i kylen. Kaffe och en liten drickyoghurt slank ner. Alla små detaljer var klara och nervösmagen var redo. En taxi fixades fram och Henrik från ett närliggande område hoppa på i farten. Taxin tog oss mot bussen som skulle ta oss till bergen. Vi kom i god tid på bussen och hann byta lite ord med fler skandinavier. Försökte sova nån minut på bussen men hittade inte ro, damen intill mig hostade frekvent hela vägen upp.

Väl uppe i Fontanales var det kylslaget och en timme till start. Vi vi först i bajamajakön och kunde i godan ro inta dryck och dylikt på torget. Insvept i en plastponcho lyckades jag hålla värmen. På med det röda baklyset och in i en startfålla där de fort blev varmt. Noterade att jackor åkte av, så jag föll för grupptrycket och drog av mig jackan. Smart drag, den åkte inte på mer förens i mål. Musik och peppande ord så släpptes vi i väg. Full fart 100meter sen var de stopp i en backe…och nästa bit var det lera och folk gick. Iskall höll jag mig lugn och tog de med ro. Mina skor var utmärkta! Bra fäste i leran. Första 50min passerade fort och det kändes som allt gick slow!

När det väl börja släppa var det suveränt kul. Jag jogga på och njöt i fulla drag. Passerade många löpare och började skutta ner för en lerig stig, de var många som föll som furor. Jag lyckades med konstycket att fastna i en kaktus. Hängandes där fick en engelsman tillslut lyfta av mig. Bisarrt! ”Nice catch”! Sen susade de bara på och jag minns Teror som en otroligt vacker stad. Pompa och ståt, i med vatten och så vidare ut igen. En stigning med trappor upp över staden var magisk. Sen fortsatte det vackra ut på bergskammar med sköna kyliga vindar. Fick sällskap av svenska Martin och vi bytte lite ord om lopp och löpning. Tappade han i kontrollen uppe i dimman. Jag mosa i mig chips och njöt vidare av kylan.

Nu har jag en minneslucka och inte förens i stora kontrollen vid Garanon. Där var Laila som supporta Krister. Jag hamnade i en check av ryggsäcken där alla obligatoriska uppgifter kollades av. Sen blev jag superglad och förvånad för där låg kokta potatisar i salt!!!! Trycke i mig potatis och drack kaffe. Magen morra lite men nemas problemas. Upp, upp mot en varm stigning. Sen blev det äntligen stenigt och lite utförslöpa. Krister och jag gick om varandra på olika platser och slog tillslut följe. Jag hade inget tidsmål, Krister hade planer. Så jag hakade på tåget och nog är det lite lättare med sällskap. Jag vågade mig prova på apelsiner och coca Cola i Ayagaures. Låren var sönderslagna men benen och fötterna kunde utan problem ta sig framåt. Flåset var grymt!

Sista biten i ravinen med alla stenar var allt utom kul. När sen mörkret kom som en käftsmäll åkte pannlampan på. Jag såg inget! Konstigt nog ramla jag inte… nära på några gånger. Väl ute på platsen fick vi sträcka ut benen lite. Krister kändes pigg och vi fortsatte mot sista kontrollen Parque Sur. I med mer vätska och sen mata vi sista biten. När det var en kilometer kvar skulle allt tömmas. Jag ökade så mycket som det gick utan att krokna. Känslan av att få passera mål och inse att 13h ute i bergen med ett nytt personbästa i distans. Obeskrivlig! Senad stod och tog emot mig med öppna armar och jag fick den finaste supporten ever. Lyckades trycka i mig en chorizo börgare och mer apelsiner. Sen kom bakslaget, illamående och snurrigt.

* Tips! Ät, våga äta.

* Drick, gärna nåt med onormalt mycket salt. Om värme!

* Ha saker att se framemot! Support, kontroller, vyer, ovs.

Undvik/ Hundar, jag blev anfallen! Stavarna, alla kan inte gå med dem! Kläder som sitter löst, skaver lättare.

Skulle jag kunna göra detta igen? Ja. Skulle jag göra nåt annorlunda? Ja, utan tvekan kunna kapa tid, rejält. När? Vi får se…

 

Annonser

3 thoughts on “82km i bergen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s