Davos 2016

Det har varit elva långa, härliga, matiga, backiga, bergiga, upplevelserika, sköna, regniga, åskiga, kompis-iga (nytt ord!!), inkluderande och helt enkelt fenomenala dagar.

Innan jag ens börjar, kolla in bilden nedan. Så ska en ”finisher-bild” se ut!

I mot mål Davos 2016
Så där. Är ni redo för nu kommer ett antal punkter om allt….möjligt.

 1. Davos med omnejd (Klosters) osv är en fantastisk lekplats för alla åldrar. Det är förvisso svindyrt men det går att komma undan utan att känna sig rånad också. Vi har haft den förmånen att bo väldigt exklusivt och billigt vilket har gjort att vi har kunnat lägga tid och energi på det som vi tycker är roligast. Springa och njuta av naturen. Känner ni att ni inte vill åka till Davos och illa tvunget vara med på ett bergslopp så gör det inget, det är en tillräckligt stor arena för alla. Vi är mycket tacksamma för allt det goda jobb personalen på Hotel Grischa har gjort och gett oss en utmärkt service.
 2. Swiss Alpine startar och går i mål i Davos. Det är ett väldigt välarrangerat lopp med aktiviteter för alla åldrar. Det går alldeles utmärkt att hålla sitt eget tempo oavsett hur snabbt eller sakta vill ta sig an loppet. Ute på stigarna och på panoramavägarna är det ibland trångt men det är inget som stör direkt. Vi hade i år valt att springa distansen S42, som egentligen kanske skulle hetat S44 men det är svårt att mäta i alpin terräng. Höjdkurvan ser ut så här och det kanske ser snällt ut men från Durrboden som ligger på 2007 möh ska man klättra ca 600 höjdmeter på strax över tre km. Det är hårt.
  Kurva på höjd
 3. Loppet i övrigt var väldigt varmt redan från start men det gick vägen så som jag ändå tänkte mig. Jag var lite för snabbt framme i Durrboden och även upp på Scalettapass var jag lite före än vad jag hade tänkt mig. Det kändes dock bra när jag lämnade Scalettapass där Lennart hade hunnit ikapp. Ingen Åsa i sikte och det förvånade mig något, jag hade räknat med att hon skulle hunnit ikapp och förbi på Scaletta. Jag frågade Lennart om han hade sett eller hört något och han sa att Åsa hade haft ont i magen när han sett henne. Loppet blev något svalare uppe på dom högre höjderna men solen låg ändå bra på. Jag lämnade Scalettapass och hade en god känsla med mig men ett par km senare där man möter löpare från K78 så började det kännas drygt och klent. Min mage började krångla och jag fick spykänslor. När jag försökte få till ett löpsteg och studsade energigel och vattnet uppåt så jag bestämde mig för att köra powerwalk för att lugna ner magen. Här tappade jag fruktansvärt med tid.
 4. Halvvägs upp på Sertig Pass (på bilden ovan 2741 möh) så insåg jag att jag ändå låg före min tänkta tid på 3.20 h. Jag hade då 3.18 på klockan och min tanke var att ha 3.20 vid foten av Sertig Pass. Jag försökte att hålla ihop det så gott det gick men magen ville fortfarande inte vara med. Något som höll i sig även hela vägen nerför tills jag nådde kontrollen på andra sidan Sertig Pass på väg mot Sertig Dörfli. Där ”djupandades” jag en stund innan jag fortsatte och ju längre neråt jag kom desto mer kunde jag springa. Kändes skönt att det vänt och att jag skulle slippa illamående hela vägen in i mål.

   

 5. Resan mot mål blev allt lättare efter att ha kommit ut på alpvägen på väg mot Sertig Dörfli. Jag kände att jag skulle hålla det jag hade lovat dagen innan med att komma i mål under sex timmar. Det kändes skönt. Jag tippade på en sluttid på 5.40 h. Jag var i mål på 5.41.41. Ju längre ner i dalarna man kom desto mer gjorde sig värmen påmind. Det spelade till slut ingen roll. Det fick värma på hur mycket det än ville.
 6. På det stora hela är jag nöjd med S42. Att bara ha gjort det. I all ärlighet var ambitionen mycket högre än så men i mitten av Juni så gick luften ur mig rätt rejält och med en smärtande häl samt ett inställt Vansbro Marathon så insåg jag redan då att en tid under fem timmar var bortom verkligheten.

  Efter loppet och dessa dagar tar jag med mig detta

  – Pommes är gott
  – Det finns en helt ny typ av människor i samhället, Krånglare
  – Att springa med solglasögon är lite coolare
  – Alpsalamandern är helsvart
  – Murmeldjur låter mer som bofinkar
  – På Jakobshorn bor Norrköpings trevligaste Norrköpingsbo
  – Nya och gamla kompisar
  – Att ta sig för och göra saker är viktigt
  – Att utmana sig själv är än viktigare
  – Att vilja något är viktigast (oavsett vad)
  – Världen är mycket, mycket, mycket mindre än vi tror

Åsa//
Min resa blev inte som planerat. Koppen spelade mig ett spratt och redan vid start hade jag god lust att sätta mig på läktaren med en karta värktabletter. Ont i buken (Dysmenorré, sa nån efteråt) eller livmoderkollaps. Jag kutade iväg i tänkt tempo, med en stark kropp. När jag efter redan fem kilometer känner att jag inte kan hålla kroppen i bra position utan tvingas se ut som en ostkrok pga smärtan. Då kommer tankarna.. Ska jag bryta nu, ska jag tvingas springa i 7-8min/fart, eller gå…redan NU. Ångesten sätter sig som ett band över ögonen. Passeras av Monica och Ingemar…minns inte vad jag säger. Mår inte bra. Passeras av Lennart och jag minns att jag säger nåt om min mage. Vill lägga mig i gräset och gråta. Passeras av dam, efter dam. Stannar vid kilometer nio, växelkontrollen tittar på mig. Frågar om jag är ok. Nä, jag har ont. Han frågar hur ont. Jag känner efter och slappnar av för första gången. Spyr rakt ut, över hans skor. Snurrar runt och sätter mig en kort sekund. Erbjuds lift tillbaka, vägar. Joggar åter till Davos…
Trycker i mig värktabletter och låter resten av dagen bli övriga deltagares finaste dag! Sätter mig i skogen där de är ca 2km kvar och peppar fram alla tappra löpare.

I efterhand är jag ganska glad över att jag inte pressade mig att köra slut på kroppen totalt. Smart val och inget jag kunde gjort annorlunda. 

image
Ett annat år, då j-vlar

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s