Ett formbesked i Finnskogarna

1459 nämns Malingsbo i en tänkebok från Arboga. Malungxbodom är ett annan namn som figurerar. Längs Malingsbo – Klotenrundan finns det små fina lämningar från gamla hyttor och det syns att en gång i tiden blomstrade verksamheten i de djupa finnmarkskogarna. Bergsmännen byggde Fallhammare och drev sina hyttor hårt. Numera är det ett vackert område att vandra i, eller springa i. Några av husen man passerar är permanenta men många gamla torp som får vara fritidshus. Åsas blodsband finns i skogarna där i kring, så på nått märkligt sätt blir det lite som hemma. Ni vet som Svedjefinne är de fint att elda i ett Pörte (eller som på finska Pirtti). Numera kallas det Rökstuga. Ni fotbollsintresserade ska veta att Svennis är en ättling från en Svedjefinnarna med släkt namnet Suhoinen. Ordet Svedjefinne kommer för övrigt från ett sätt att bränna träd, mark, torv och strö dess kol åter på marken för att tillfälligt få bete och göda. Svedjebruk, sättet att bruka jorden upphörde men kan nu åter igen sen för att få Biologisk mångfald.

Domänverket numera Svea Skog sköter området och märker ut stigar. Vilket vi uppfattade som väl markerade stigar och otroligt fint skött. Bra spänger och fina övergångar (de skulle Fagersta kommun se och ta lärdom av). Längs med leden finns fina övernattningsstugor med eldplatser och mysiga sjöar.

Första gången vi skulle testa den här rundan blev det snö, massor av snö i Maj (Mer om den strapatsen kan ni läsa längre ner på sidan.) Kraftigt nedkylda fick vi korta av sträckan. Så idag skulle hela sträckan göras, utan större stopp eller motgångar.

Vi packa ner lite ombyteskläder och proviant (smörgåsklämmor med kaffe och Juice). Ladda vätskesystemen och drog ut på en tur ala 43km, som tog oss 5:42:20min idag. Ett starkt formbesked inför vårt kommande mål. Planen var att hålla en lugn fart och inte stanna. 2min stopp skedde vid en stuga för att skriva lite i en gästbok. Mycket fina omgivningar och tuffa stigningar. Muskeltrötthet kom på slutet, men aldrig energidipp. Åsa körde enbart på vatten hela vägen och Senad testade på Lion.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s