När lokala lopp upphör…

I veckan kom ett mail med information om att Vansbro Marathon ska ställas in på grund av för få anmälda. Utan att veta, vilket vi inte gör nu heller, så gick tankarna åt ett visst håll och varför det var som så att så många färre anmält sig i år jämfört med tidigare år.

Senad hade direkt en tanke om att Vansbro Marathon och dess organisation blivit motarbetade av kommunen och av det lokala Aktiebolaget, En svensk klassiker AB. Bland annat så sa han så här: Mig veterligen är det väl nästan ökänt att en Svensk Klassiker har haft svårt för att Vansbro Marathon anordnades under simmarveckan. Därför misstänker jag att det är på grund av detta, bland annat, som man flyttade på loppet så att det skulle hållas i mitten av Juni istället. Utan att veta för mycket så känns det som att man har pressat Vansbro Maratons organisation till denna förändring. Eftersom jag inte vet mer än så så är det ändå, lite, svårt att uttala sig. Jag vet om att detta är hårda ord och jag är som sagt medveten om att jag kan ha fel. Jag hoppas jag har fel.

Det är trist när de små får flytta på sig. Det är trist när de små hamnar i skymundan för allt det stora, populära och mäktiga som ”alla” vill ta del av. Det tråkiga är att när de små, lokala loppen försvinner så försvinner också en bit av den svenska löparsjälen. Vansbro Marathon var i särklass en av Sveriges finaste marathonlopp. Det bjöd på motstånd, en strålande vacker bana och en dagsutflykt i skogen med all den charm som det innebär. Många har genom de åren som loppet funnits hyllat arrangemanget. Vurmat för det lokala och hjärtliga. Vår förhoppning är att Vansbro Marathon återuppstår. Vår förhoppning är att Vansbro kommun kanske ställer upp mer. Tänk vad fantastiskt det vore med ett så pass besökt och hyllat lopp får besök av alla Sveriges hörn. Tänk så mycket god PR det är för Vansbro. För Dalarna. För allt det som ett lokalt lopp innebär.

Vi tränar annars på som fasiken här hemma. Senast idag sprang vi 45 km. Bara för att vi kände för det. Skönt. Skogsvägar för det mesta. Vi tog det lugnt. Ett steg i taget. Långt kommer man iallafall på tre bitar godis och en liter vatten. Till alla er trail och ultravänner samt terrängmarathonälskare så säger vi: Väl mött på en stig nära er.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s