Den magiska konsten att synas

Det är en mörkrets tid i hela landet. Som löpare stöter vi på ett problem förutom det alldagliga, konstanta mörkret och det faktum att det är svårt att springa i skogen. Vi måste synas och bli sedda. Det verkar finnas ett problem som uppstår överallt i landet, just när mörkret nalkas och knackar på. I väntan på att snön ska lysa upp marken och vår omgivning. Så försöker vi visa oss väldigt klart och tydligt.

Iklädda pannlampor, reflexvästar, reflexklädda träningskläder, extra reflex wraps på ben och benförstärkta reflexklädda mönster. Det finns en uppsjö av bra material som gör oss synliga i mörkret. Bilisterna kan uppfatta oss på gott avstånd och sakta ner för att visa hänsyn. För alla gör väl det? Saktar ner och visar att de ser oss? Uppenbarligen inte, det är något som saknas hos oss löpare. Vi kan inte riktigt sätta ordet på vad. För vi försöker verkligen synas och vi vill bli sedda.

Några av de incidenter som inträffat inom loppet av vinterns första veckor:

  • Vid en rondell i vår by finns tydligt markerade övergångställen. Lagen säger att bilister ska stanna om denne ser någon på övergångstället, eller inväntar övergång. Löparen kom löpandes över övergångstället en bilist från söder kommer körandes på håll. Ser tydligt personen på övergångstället, saktar inte in eller stannar. Väljer att gasa på, missar löparen med 20cm. Löparen klädd i reflexväst, pannlampa och reflexskor.
  • I ett bostadsområde finns ett påbjudet övergångställe med två vägbanor i respektive håll. Löparen korsar ena vägen och på håll kommer en bil (hastigheten är 50km/h, bilisten ökar vid åsynen av löparen). Löparen hinner över och bilen missar med några centimeter. Ett vittne i bilen som står parkerad, tittar med stora ögon och gapar stort. Löparen klädd i samma utrustning som ovan.
  • En utfart från ett industriområde. Där sker skiftbyten flera gånger om dagen. Bilisterna vill hem och gärna fort. Det finns ett tydligt övergångställe från utfarten. Två bilister väljer att klämma ihop en löpare mellan dem. På övergångstället. Hen som klämmer ihop löparen ser mäkta irriterad ut och har ögonen mer på mobilen (ljusskenet) än på framförvarande bil. löparen fullt klädd i både pannlampa och reflexkläder.
  • Ett område som bör undvikas är mataffärerna på fredagarna. Alla ska handla, fort ska de gå, för fredagsmyset ska ta fart. Bråttom, bråttom! Att korsa övergångstället där, är som att be om personskada. Du kan bära valfri ljusuniform, ingen stannar (möjligtvis om de får sms på mobilen). Välj annan väg om möjligt.

???????????????????????????????

Det finns en uppsjö av händelser som skulle kunna tas upp. Värt att nämna är att vi alltid varit fullt synliga, med reflexer och lampor. Vi har ofta försökt lysa och titta åt bilisterna för att få deras uppmärksamhet. Om man är uppmärksam ser man som bilist väldigt tydligt även små reflexer. Vi har testat våra, för att vara säkra på att de verkligen syns. Om man har reflexer placerade på hela kroppen och även valt att ha pannlampa, syns man. En lampa syns på väldigt långt håll och borde ge en reaktion på att någon passerar. Att då välja att gasa mot lyset känns avlägset. Bilisterna måste vara blinda för att inte se, eller så struntar de fullkomligt i övriga medtrafikanter. Det här gäller såklart inte alla bilister, de finns dem som visar väldigt bra hänsyn. Tyvärr är de inte dem vi minns när andan sätts i halsgropen. Vi fick för oss att det här var en form av byortsmentalitet. Så var inte fallet. Efter att vi har lyft frågan kom det intressanta händelseförlopp från olika håll i landet. Vi har valt att visa två av dem här.

Laila Öjefelt från Bolänge, meriterad ultralöpare som nyligen tog silver i Bislett 24H. Hon var ute och sprang när detta hände: ”Här om veckan höll jag på att bli överkörd, med kvinnan bakom ratten missade mig med en decimeter. Hon öppnar dörren och tittar rakt på mig och säger ”Har du inga reflexer på dig?”

reflex1

Gert-Inge Tapper från Lund, meriterad långdistansare som snart gjort 100 Marathon. ”Vad hjälper det att synas när det finns bilister som siktar på mig och med vilje tränger ner mig i diket. Vilka jävla idioter det finns! Hände mig i Södra Sandby förra veckan. Jag blev så jädrans paff att jag varken hann uppfatta bil färg, bilmärke eller registreringsnummer. ”

reflex2

Vi skulle gärna höra fler berättelser och försöka sprida detta. För vi har fått nog av bilister som utsätter oss för risker. Det här handlar inte om medelsvensson som någon gång råkar missa en gångtrafikant/löpare. Det här handlar om ren nonchalans mot synliga löpare, där målet är att helt enkelt köra så nära som möjligt.  Frågan är vad driver bilisterna till detta?

Annonser

2 thoughts on “Den magiska konsten att synas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s