Vad sker i knoppen vid träning?

Ingen har nog missat att vi alternativ tränar en del nu. Vissa går in i grundträningen nu och lägger in alternativ som ersätter vanliga löppassen. Vi har tänkt att behålla alternativ träningen året runt. Efter många olika tester med mängder, vilodagar, dubbelpass och likande. Har vi hittat ett mönster som faktiskt passar våra kroppar och knoppar. Så vad blev grunden som körde igång en bra byggsten?

Ingen har väl missat att läkarna skriver ut recept på motion numera. Det är sånt som klingar så rätt i våra öron. När det sen visas studier om hur träningen till och med påverkar knoppar och kroppar positivt vill vi lära mer. För att enkelt sätta ord på vad som sker i knoppen: Direkt efter ett pass uppstår en ångestdämpande effekt som till och med kan pågå timmar efter passet. Kortisol som finns i kroppen sänks efter träning (Kortisol är ett stresshormon). Stor mängd Kortisol kan verka negativ på många sätt (läs gärna mer om det). I knoppen sker ett påslag av dopamin, serotonin, noradrenalin och en hutt endorfiner. Det sistnämnda brukar ofta figureras i löparkretsar. Jakten på endorfiner! Endorfiner verkar både smärtstillande och tillfredställande, ökat välbehag kanske man kan säga. Serotonin skapar ett lugn och en tillfredställelse. Noradrenalin gör att vi känner oss pigga och vakna. En dos av hård träning på 30min motsvarar 10 milligram morfin. Vilket kan liknas vid den dos som ges när en person kommer till sjukhuset med brutet ben. (Läs. boken ”Hälsa på recept, av Hansen och Sundberg)

Visst låter det bra? Den här dosen kommer öka ju mer träningen ökar. Allt låter bra så här långt. Fast där drar vi i bromsen, där andra kanske fortsätter. Det här med balans och alternativ. När dosen kommer och kroppen ger, gäller det att våga bryta mönster. Ord som lagom och max spelar in. Vi har alla haft löparskador, överträning är en vanlig orsak. Kosten spelar in och sömnen, den ack så viktiga sömnen. Förkylningar som avlöser varandra eller blir långdragna.

Så när nyckelpassen är utförda och de normala distanspassen ska ta vid. Kör vi numera Yoga och mycket bålstabilitetsövningar. Yogan har många olika effekter  på oss. Alla reagerar olika, men några av de positiva effekterna som uppnås med yoga är: Förbättrad blodcirkulation, fungerande matsmältning, starkare nervsystem, styrka, smidighet, bättre balans, kroppskännedom, inre stillhet, avslappning. Yogan kan verka bra mot felbalanser i kroppen, stelhet och olika svagheter. Bättre kännedom om andningen och därmed kontroll över sinnet. Det bästa måste ändå vara att de är en metod som gör att man kan reglera stress bättre. Lär man sig lyssna till kroppens signaler kan man hitta en fin balans och sova bättre.

Senads syn på den nya återkommande träningen//

Jag var extremt tveksam till yoga. Det enda positiva som jag såg det var att det skulle hjälpa mig att stretcha ut kroppen en gång i veckan. Mina stela leder skulle bli något vigare och det skulle kännas skönt. Positivt ändå tänkte jag. Jag gick till första passet med en tvekan. Vad ska jag där och göra egentligen? Den timmen det tar kan jag springa ca 15 km. Träna ska man på det man vill bli riktigt bra på. Men nog skulle jag fått äta upp mina tankar.

På kort tid har yogan gett mig en stabilitet. Jag springer ändå på onsdagar och följer ett ultraschema som är jobbigt. Många av passen är väldigt långa men jag märker positiva effekter av yogan. Inte bara rent själsligt utan jag upplever det som att min kropp har blivit mer upprätt. Det gör att jag kan springa på ett mer avslappnat sätt under mycket längre tid än tidigare och det gör i sin tur att jag känner mig väldigt mycket ”lättare”. Jag kommer längre tack vare att jag springer bättre helt enkelt. Därför känns yogan som en god och positiv sak.

Jag är glad för att jag hade fel om yogan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s