När det svåra går till att bli lätt

Vi har under veckan som gått gjort lite av de sista förberedelserna som vi känner att vi behövt för att kunna komma till Lida Ultra nästa helg med skärpa i sinnet och pigghet i benen. Under de två senaste lördagarna har vi sprungit två lopp. Ett på 10.2 km och ett på 10 km. Båda har gått bra, riktigt bra. Och kanske är det så att vi kan säga efteråt att det känns lätt och ledigt.

masbo2Det är inte enkelt att bli snabb på någon distans. I synnerhet inte Ultra. Man måste besitta en uthållighet som aldrig (eller jävligt sällan) sinar. Oavsett fart. Givetvis är det så oavsett distans och alla har vi våra personliga förutsättningar. Vi har de sista året tränat extremt sparsamt i någon högre fart. Istället har vi försökt att bygga en mängd och skapa en trygghet i kropp och knopp.

Ett förtroende för den egna förmågan. Det är nästan lite oförskämt, löjligt och pretentiöst att påstå det som skrivs i raderna ovan. Att det känns så himla lätt och enkelt. Och motkommentarerna låter sig sällan vänta. – Varför springer ni inte snabbare då?…Svaret är enkelt. – Varför då? Vad finns det att bevisa? För vem?

Kungsholmen Runt 3Kungsholmen Runt 1

Kungsholmen Runt 2

Samtidigt är det väldigt skönt att på ett ansträningslöst sätt pinna på kilometer efter kilometer. Backe efter backe. I tid och otid. Det är härligt att veta att man kan. Men det är också väldigt rogivande att inte stressa över det något mer. Att inte varje träningspass handlar om den ständiga jakten på tider och mängd. Det är skönt att kunna springa för springandets skull och inget annat.

Kungsholmen Runt 5Under UTMB 2011 nystade Daktoa Jones ordspråket: People seem to forget the fact that we are just…running. Det börjar falla på plats. En sorts uppenbarelse om att det inte alltid är farten eller ens springande som är det viktiga. Iland är det skönt att bara få känna av den möjlighet som man har av att enbart delta. Att inte känna så mycket. Att inte jaga tider. Att inte samla mängd. Nej, ibland är det skönt att bara få vara sig själv för en stund.

Kungsholmen10km

Kungsholmen10km2

Som när man är tvungen att gå runt i en sopsäck timmarna innan start för att det ösregnar. Som när man ler och njuter av att få springa i ett lopp. Som när man kommit i mål och det känns skönt att det är över. Som när man får dela de bästa av stunder i ett gott sällskap. Som när man får känna att varje uns av ens väsen…lever.

Glöm bara inte! Det viktigaste i livet är att ha goda vänner omkring sig! Dessa ska helst njutas av live, i naturen. Inte via datorer eller andra teknikprylar…

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Annonser

One thought on “När det svåra går till att bli lätt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s