Munkastigen trailrun 2014

Bild

05:00
Allt är packat och klart. Det sista som ska göras är intag av frukost och fix av ryggsäck. Vi båda äter en lätt frukost och myser ett tag med kaffet i hand. Ultraenergin som ska intas under loppet blev: Swegel, dextrosol och vatten. Det visade sig senare att vår packning där inte räckte…(mer om det sen). Klädvalet blev enkelt: Så lätt och lite som möjligt. Nya tröjorna på överdelen och shorts/tights på underdelen. Skovalet: Salomon sense och Salomon wings XT5.

08:00
Macken efter Örebro. Panik toa och inköp av vatten.

08:30
Framme vid klubbstugan i Laxå. Vi blev bland de första som rekade området och småpratade lite med funktionärerna. (Det är så gemytligt med mindre lopp, sån himla go atmosfär). Senad bytte om och Åsa valde stumpor (som skulle visa sig bli ett bra val).

09:00
Väntan på bussen som skulle ta oss till Olshammar. Små pratade lite med medlöpare och intog lite mer kaffe.

09:40
Alla på bussarna mot Start. Vi fick åka med en kvinna från Laxå OK som berättade lite om området (lyx). Lite som att åka turistbuss med en massa entusiastiska människor. Vi fick även en lektion i hur de nya vatten squezze påsarna fungerande. De små påsarna skulle visst komma till bra användning i värmen.
Bild

10:30
Bussarna lämnar av ett lämmeltåg av löpare som ”ALLA” ska kissa, helst nyss. Två bajamajor bildar kö över Olshammarsgårdens fina uppfart. I våra ögon en vacker syn. Innan start springer löpare omkring och planerar, klär sig rätt och intar energi. Alla ska hinna med sina små rutiner. Vi sätter oss i gräset och tittar på spektaklet som är så fantastiskt. Ingen stress hos oss idag, inga stora mål och nerverna ligger rätt i magen.

11:00
STARTEN går och i främre biten drar ett gäng iväg. Kikar på klockan och ser att det faktiskt inte går så snabbt i täten. Vår vän Lotta från Skåne drar iväg och vi lägger oss i ett lagom fart.

Första 10 kilometrarna //
Innan start var det många som påtalade en kraftig kupering. Den kuperingen väntade vi på och hittade väl inte riktigt. Däremot var det knixigt och mycket små upp-ner stigar. Rötter, stenar, sand, makadam och annat mys sprang vi på. Första problemet kom vid strax efter fyra kilometer. Åsa fick problem med andningen. Passaget över gräset och böndernas åkrar blev för mycket. Efter intag av medicin och en sänkning av farten gick det återigen att lägga fokus på loppet. Efter ett passage över en bondgård bar det in i skogen och ut på stigen. Fåglarna sjön och värmen gjorde att allt doftade sommarskog.

10 – 20 kilometer in i loppet//
Värmen gjorde sig påmind men det störde inte alls. Vi var väldigt ”uppvätskade” men behovet av vatten var ändå påtagligt. Vi passerade andra kontrollen vid km 20 på 1.50h. Då uppskattade vi att vi ungefär skulle vara i mål på 4.20h om det hela fortsatte i samma tempo. Strax innan 20 km träffade vi på Lotta. Hon stod vid vägen på huk och hade spytt upp allt. Vi tror att värmen gjorde sitt med många av löparna igår. Lotta fortsatte dock och kom i mål. Vi rullade på och de knixiga partierna avlöste varandra. Tog en gel ungefär var 10e km. Det fördelade en jämn energi för oss båda vilket gjorde att vi aldrig ”droppade”.

20-30 kilometer in i loppet//
Över en grusväg och in i skogen igen. Stigen slingrade sig fint. Något annat som vanligtvis slingrar sig i skogen är ormar. Med Senad springandes några meter bakom Åsa hann han med att tänka tanken ”Se där, inte en enda orm så här långt…” Sekunden senare trampade han fel och flög rätt hårt i marken, straffet blev omedelbart så att säga. Fort upp igen, ingen fara men lite småont i höger knä under ett par minuter. Visade sig sen inte ha någon betydelse alls. Ett par km senare var det Åsas tur för en flygtur. Att Åsa hade på sina långa Trimtexstrumpor räddade lite av situationen. Hon klarade sig med lite lättare skrapsår. Mellan km 20-30 fick vi anpassa oss lite till den övriga stigen. Det var smalt och i takt med att vi kom ikapp många löpare så var det svårt att ta sig förbi. Det gjorde att vi fick bromsa in lite.

30-40 kilometer in i loppet//
Vi fick höra av en funkis att de nästkommande 10 km skulle mer eller mindre bara vara grusväg. Motivationen segnade lite då. Det var det enda ”tråkiga” partiet på hela tävlingen. Hårdpackad grusväg är inte långt ifrån asfalt och för vår del inte riktigt hemmahörande på en trailtävling men man kan inte få allt heller. Det är en del av banan så vi knatade på så gott vi kunde. Under hela loppet så kunde vi med jämna mellanrum höra hejarop från Lottas man Håkan som var med som support. Det var väldigt roligt att bli påhejad. Innan vi kom ut på grusvägen så hörde Senad tävlingens roligaste kommentar, en tjej som hade följt en av sina vänner längsmed hela banan uttrycke ”Alltså, de här två. Det ser ju så himla lätt ut…” Tack!

40-MÅL in i loppet//
Sista fyra km gick på en motionsslinga in i mål. Banan var lite förläng så man fick springa förbi Laxå OKs stuga och vända in mot målet. Vi kom i mål på 4.10.39 h. Det är vi väldigt glada och nöjda med eftersom vi inte hade någon ambition att ens ta i utan ha ett gediget pass distans i skogen. Vi blev femma i lagtävlingen, en bonus.

Efter loppet//
Det blir en sorts insikt och saker och ting sätts perspektiv när man sitter där en timme efter att man kommit i mål och andra deltagare fortfarande kämpar för att komma i mål. Någonstans inser vi vilka de riktiga hjältarna på banan är. Vi är tacksamma för att vi på ett lättsamt sätt kan njuta av det som naturen, terrängen och gemenskapen har på dessa upplevelselopp. En upplevelse som fler bör ta chansen att prova på. Vi bjöds på varm mat (vegetarisk gryta, där vi köttätare kunde lägga till kött), bröd, bullar, bananer, kaffe ”you name it”. Laxå OK hade tänkt på allt! Vi sjönk ner på marken för att njuta lite av solen innan bilfärden hem skulle starta.

Tack till//
Laxå OK för ett fint arrangemang. Trimtex som fick fram så fina tröjor åt oss. Janne på verkstaden för att du fixade bilen så fort. Alla runt i kring som gör sådana här dagar minnesvärda på alla tänkbara sätt. Håkan som titt som tätt stod med sin röda bil och hejade fram oss.

Note//
Vad får du för 350kr (Anmälningsavgift)
* Kitt med Kartor, SI-pinne, m.m
* Bra med P-plats och service, lätt att hämta ut nummerlappar och få information.
* Busstransport till start (40min) med trevlig funktionär med på bussen.
* Två välfyllda vätskestationer, samt vid start möjlighet att plocka på sig squezze vattenpåsar. (Saltgruka, sportdryck, banan m.m.)
* Funktionärerna hade bra koll på löparna som passerade, och langa även vatten utmed banan. (upplevde vi)
* Varm måltid vid målgång, samt bröd, bullar, kaffe, frukt och fri vätska i olika former.
* Omklädning, varma duschar, toaletter, bra service och väl pålästa funktionärer.

Bild
* Prisbord med fina priser, alla fick plakett med årtal.

 

Bild

 

 

Annonser

8 thoughts on “Munkastigen trailrun 2014

 1. härligt jobbat, roligt med lagtävling! 🙂 ! kul med mindre lopp, vi var 30 startande i tour de barp 🙂 kostade 50 riksdaler för ett riktigt fint och bra arrangerat lopp! 🙂

  Gilla

 2. Hej hej! Hade missat det här inlägget! Er upplevelse av loppet låter mycket trevligare än min 😉 Men man lär sig alltid nåt (och glömmer fort det som var jobbigt) 🙂
  /Lotta

  Gilla

  1. Hej Lotta! Kul att du hittade hit 🙂
   Ja, du fick bita i och motstånd gör en starkare. Stark jobbat av dig! Hoppas vi ses igen snart, nånstans i Sverige (springandes). 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s