Ett udda långpass

Gisslarbo2 Karmansbo2 Uttersberg

I slutet av 1940-talet ökade driftkostnaderna och malmbrytningen minskade. Järnvägsbolaget inledde förhandlningar om ett förstatligande av KURJ (Köping – Uttersberg – Riddarhyttan – Järnväg). 25/1 1952 godkände Köpings stadsfullmäktige ett avtal med Statens Järnvägar. SJ betalade 638 000 kronor för KURJ. Sen dalade allt arbete kring järnvägarna och rivningen av spåren började. 1971 revs de sista spåren. Det var banan mellan Krampen och Riddarhyttan. Därmed avslutade KURJ att fungera som en brukbar järnväg.

Numera går det således att gå, springa, rida på banvallarna. Idag tog vi chansen och begav oss ut till Gisslarbo Station. Där ifrån följde vi banvallen fram till Uttersberg. Vi fick en skön tur på historiska marker. Det fanns kvarlevor som naturen inte kan bryta ner. Skyltar och slaggarbodar syntes längs med vallen. Underlaget var mestadels sand och fint prepparerat smågrus. Bilar och motorfordon är förbjuda på hela sträckan. Det är lätt att hitta och skyltar visar vad som gäller. Ridning, vandring och cykel är tillåtet. Stationshusen finns kvar att beskåda och allt underhålls exemplariskt av intresseklubben KURKmf. Vill man fylla på med energi längs med vägen finns det i Bernshammar en ”allt i allo” mack. Där kan Birgitta ge dig en kopp kaffe eller kanske en chokladbit. I Uttersberg finns ett välbesökt Galleri (Galleri Astley). Där serveras fika mellan 11-17 på helgerna. Vill man går det utmärkt att fortsätta följa järnvägen mot Riddarhyttan. Vi valde att styra kosan mot Skinnskatteberg via Laggarbo. En fin grusväg längs med gamla gårdar och vackra sommarparadis.

Vi båda upplevde detta pass som mer ansträngande. Platt mark är inget vi är vana att bemästra. Sista biten blev lite mer i vår anda, men då var vi redan slitna. Vi stannade klockorna på 28km (2:20:20). En fin dag med växlade väderinslag avslutades på bästa sätt. Hos mormor med kaffe och kaka. Tack mor/svärmor för liften ut till Gisslarbo!

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

 

Annonser

2 thoughts on “Ett udda långpass

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s