Skidbackarna blir ”bara backar”

En härligare vårdag kan vi inte önska oss. Fast blåsten som hänger kvar i luften är väl kanske inget som vi hurrar för. Idag startade dagen tidigt med skön frukost som uppladdning. För att sedan hoppa i sköna kläder och bege sig ut till Högbyn och dess skidbackar. Som numera inte är skidbackar, utan bara backar. Kvar finns små rester av vajrar och stolpar som avslöjar en tid av rörelse. De gamla huset ligger kvar som en spökstad och det är dystert att se. Terrängen tar åter tillbaka det som tidigare varit skog. Numera växer sig slyn inåt och rejält.

Vi hittade några bra sträckor att lägga rem på. Idag blev det några backar upp och ner. Längsta backen blev 600 meter (Från Stuga till Topp). Den gick utmärkt att springa om man valde gamla liftsystemets placering. En annan skön favorit är ”Mormors störtlopp” också den på 600 meter. Sist men inte minst har vi ”Brutalen” eller som den kallas i folkmun ”Branten”. Den startar mjukt med en lättare stigning för att övergå till ännu flackare. Sen kommer sista biten som går rakt upp. Där händer i marken kan komma att behövas. Mjölksyra utlovas!

Nu undrar ni kanske vad detta ska vara bra för?
Backträning bygger allt: Kondition, styrka och kordination. Det går att variera i massor. Korta explosiva intervaller, branta explosiva, långa medel branta (bra grund träning), långa branta med ökad stigning. Muskler som jobbar hårt: Lår, vader och rumpa. Flera muskelenheter lär sig jobba ihop och snabbare. Hälsenor får slita och bli starka. Hjärta och ryggmärg skickar snabbare impulser till musklerna i benen. Avstampet förbättras och blir snabbare. Pulsen får öka mer frekvent. Det i sin tur gör att hjärtat får skicka ut syrehaltigt blod ut till arbetande muskler. Mer syre = bättre arbetande muskler!

En favorit är Backryck

Värm upp cirka 10-15min fram till en lång och brant backe. Du ska vara ordentligt uppvärmd. Öka eventuellt tempot lite på den sista biten fram, så att kroppen är redo för det som kommer. Sedan gör du 5-15 ryck upp för backen, beroende på vilken typ av löpare/form du är i.

Spring så fort du kan och spring kraftfullt. Med korta steg, höga knän och ta i ordentligt i armpendlingen. Efter varje ryck ser du till att jogga ner sakta igen, går inte pulsen ner kan du gå ner. När du kommit ner gör du ett nytt ryck upp för backen.

I början är det svårt att veta hur hårt ens egen kropp klarar av. Så känner du att pulsen inte hinner återhämta sig på nervägen. Kan det vara klokt att sänka tempot uppförs också. Det tar tid att lära sig hitta sin egen väg.

Lycka till!

???????????????????????????????

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Annonser

2 thoughts on “Skidbackarna blir ”bara backar”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s