Santa Lucia 30 år senare…

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Santa Lucia, det är inte alls som i Sällskapsresan. Eller jo, men 30 år modernare, något nybyggt och om möjligt, fler turister. Som vanligt började vår färd åt fel håll. Därefter gick det uppför. Som alltid. Efter att ha hittat rätt väg, alltså förbi kyrkan och sen mellan två hus, en sorts bakgata som ledde spikrakt uppåt. Nästan på 1000 höjdmeter och därefter uppför till ett fält som mest liknade en engelsk park en varm vårdag.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

En apelsinodling och en åsna senare så bar det uppför igen. När det planade ut för en kort stund så stod vi vid ännu en trasig skylt. Den pekade åt ett håll men färden fortsatte åt ett annat. Ett tag funderade vi över om någon med onda aningar tagit sönder skyltarna för att slippa alla turisters rännande mellan sina gårdar och hus. En kort stund senare så träffade vi en man som pillade på sina vindruvsrankor och pekade uppåt. Cumbre!…Jo, det var exakt dit vi var på väg. En trapp till en början och sen började serpentinvägen upp till toppen. Tekniskt underlag bestående av rullgrus och större stenar. Vasst underlag som sliter.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Jackorna åkte på. Vinden tilltog. Regnet uteblev, för en kort stund. Vi tog oss steg för steg uppför och omslaget i vädret märktes rätt fort. Det rörde sig mellan hårda vindar, sol, inslag av regndroppar och sen åter sol. Kallt, varmt, mjukt, hårt. Det finns många passande ord. Väl på toppen, eller nästan på toppen satte vi oss i solen och vilade en stund innan det blev färd neråt dalen igen. Det var en rätt tuff och teknisk stigning. Sittandes på ca 1800 meters höjd ger perspektiv. Det är något förbluffande vackert med Fatagaområdet. Det påminner om något annat, något större.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????    ??????????????????????????????????????????????????????????????

Ett vackert lugn som infinner sig i själen och en magisk känsla som är svår att sätta fingret på. Vinden gjorde sig påmind igen. En sorts varningssignal innan de första dropparna föll över oss. Vi packade ihop oss fort och satte fart nerför. Att ta sig nerför med något högre tempo är alltid en utmaning. Det krävs att man vet vart man sätter fötterna och litar på sin förmåga att balansera mellan liv och död.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Tassandes nerför samtidigt som de mörka molnen drog sig ihop från två håll över oss. Vinden tilltog. Dropparna uppenbarade sig. Färden var i full fart nerför. Där och då har vi aldrig känt oss mer hemma. Där och då har vi aldrig känt en större tillhörighet till detta vackra landskap. En fulländad tur som avslutades på bästa sätt. Ett möte med ett engelskt vandrande par strax innan vi nådde kyrkan igen. Lokala delikatesser åts en stund senare, serverade oldschool. Gott är bara förnamnet. Tack Santa Lucia för den här gången, väl mött nästa!

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s