Frihet…

Det är inte enkelt och det är under inga omständigheter lätt att sätta sig in i en situation där du tvingas fly för att överleva. Där din värld är en värld där det regnar bomber och granater. Där dina närmaste dör och dina vänner saknas i strid. Där varje dag är en kamp på liv och död och där du ständigt måste ducka för att undvika en 7.62a.

Men tänk dig att du kommer till ett land där alla möjligheter att lyckas finns. Tänk att du kommer till ett land där det finns lugn och ro. Där du kan få vara dig själv. Där du får gå fritt vart du vill. Där du slipper kaliber 7.62.

Tänk att så lite som en mössa kan göra så mycket. Ett par klädesplagg som kan göra en kall dag till en varm. Igår var vi och skänkte en del kläder till de Syrier som kommit till Sverige p.g.a. konflikten som drog igång under 2011. Inspirerade av protesterna i arabvärlden under 2010 och 2011 startade Syriska rebeller ett motstånd. Samma år i september meddelades det att det förekom systematiska övergrepp på den Syriska befolkningen som utfördes av den syriska regeringen och dess styrkor.

I ett tidigt skede fick rebellerna hjälp, av vem vet man ännu inte. U.S.A påstår vissa. De syrier som kommer till Sverige har sedan september 2013 villkorslöst beviljats ett permanent uppehållstillstånd i Sverige. Bra tycker vi!

Vi träffade två killar på gymmet i förra veckan. De hade för ca en månad sedan flytt Syrien och bor numer i Sverige. De bär på en historia. Kortfattat på god engelska talar de om upplevelser som låter bekanta. Ett regn av bomber. Ett folk på flykt. Avsaknaden av frihet. En ovilja att leva kvar i något gammalt, i någon annans våld.

De berättar om Sverige och den gästfrihet som råder här. På ett gym en sen fredag kväll. Här är vi alla lika, alla är och får lov att vara sig själv. Att vara människor. Hussein berättar att han är nyexaminerad advokat. Hans kompis Ahmad säger inte så mycket. Han nickar mest och ler. Svarar på tilltal och försöker ge sin version…”it´s like rain when the bombs fall, it´s hard to understand”…

Men det är inte så svårbegripligt egentligen. Tänk att hela din värld med allt det du har omkring dig rasar samman, ner i ett slukhål där ingen ände finns och allt det du trodde på och trodde fanns försvinner i ett enda andetag. När det enda riktiga som finns kvar är bombernas raseri och de kala väggarna efter byggnader som en gång i tiden ståtligt reste på sig.

Hussein och Ahmad har precis börjat sin resa. I en ny del av världen. Där ett leende kostar föga. Där man får lov att vara sig själv. Där frihet har en helt ny innebörd. Att få lov att träna och umgås är en sådan frihet.

Vi skulle egentligen tävlat i helgen men planerna omkullkastades och vi fick planera om. Se ur saker med nya perspektiv och se framtida mål. En liten tävling är föga viktigt när någon vi tycker mycket om är sjuk. Träningen fortsätter som vanligt. 2014 kommer bli spännande och det ser vi fram emot. Bilderna nedan är från en plats högt upp bland molnen. Där ska det spenderas mycket tid. Bland molnen. Frihet kompisar. Det är ovärderligt.

DSC02595DSC02625

Annonser

2 thoughts on “Frihet…

  1. Så sant och så starkt beskrivet, om bara fler skulle förstå lite hur den värld vi lever i ser ut på många håll. Jag påstår inte att jag förstår, men jag tror jag kan ana.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s